FAKTA 1 : FELDA TELAH MEMBAYAR CUKAI KEPADA
LHDN SEBANYAK RM314.96 JUTA (2004), RM205.99 JUTA
(2005), RM151.94 JUTA (2006), RM186.55 JUTA (2007)
DAN RM443.74 JUTA (2008)

FAKTA 2 : FELDA TELAH MEMBAYAR ZAKAT PERNIAGAAN
SEBANYAK RM5.78 JUTA (2005), RM6.62 JUTA (2006),
RM10.08 JUTA (2007), RM12.77 JUTA (2008) DAN
RM14.92 JUTA (2009)

FAKTA 3 : PENDAPATAN FELDA BUKANLAH DARI PENEROKA
TETAPI DARI 3 SUMBER UTAMA IAITU LADANG TANPA
PENEROKA YG DIURUS SECARA KOMERSIAL, PELABURAN
DAN SUMBER DALAMAN.

FAKTA 4 : FELDA MEMBELANJAKAN UNTUK
PENEROKA SEJUMLAH RM588 JUTA (2007), RM516 JUTA
(2008) DAN RM474 JUTA (2009). INI TIDAK TERMASUK
BELANJA MENGURUS DAN KEMUDAHAN WARGA PENEROKA.Ingin ku bawa segenggam tanah,
Tanda hatiku berpahat di sanubari,
Usah gentar dengan fitnah,
Andai kita insan yang berbudi.

Pohon sawit berdiri megah,
Takkan tunduk menyembah bumi,
Kukuhnya tunjang tanda ukhuwah,
Itu maknanya peneroka bersatu hati.


TAZKIRAH - AKIBAT SUKA BERBOHONG DALAM CERAMAH

Abul Fath
Muhammad bin Muhammad bin Ali al-Harimi (tahun 514 h) merupakan seorang pemberi kuliah, nasihat dan tazkirah yang sangat sedap penyampaiannya. Namun banyak yang disampaikan itu perkara yang salah dan bohong. Ketika dia hampir mati, dia telah mengerang kesakitan yang amat sangat. Lalu ada yang berkata kepadanya “Berjumpa Allah memang amat sukar.” Lalu as-Safdi berkata:

لا سيما قادم يكذب على الله تعالى وعلى جبريل

“Lebih-lebih lagi orang yang berjumpa Allah itu berbohong atas nama Allah dan Jibril as.”

Ulasan:
Bentuk2 pembohongan yang biasa dalam tazkirah dan kuliah agama yang amat berleluluasa sekarang adalah:
1. Mengeluar hukum sendiri .
2. Berkata dosa dan pahala tanpa dari sumber ulama muktabar.(contohnya dlm surat kabar, ada ustaz kata dosa besar pegang babi)
3. Mentafsirkan ayat atau hadis ikut kefahaman sendiri tanpa merujuk tafsiran ulama muktabar.
4. Menukilkan hukum dengan syak. (cthnya saya rasa, agaknya boleh kot)
5. Menyatakan pandangan agama dalam semua aspek mengikut fikiran sendiri.

Tuesday, July 13, 2010

PKR Terus Edar Akhbar Fitnah Felda

Oleh Zulkifli Jalil (Utusan Malaysia)

Nampaknya pemilik surat berita (akhbar) PKR, Suara Keadilan tetap berdegil. Seolah-olah mereka tidak mahu tunduk kepada undang-undang. Di Stesyen LRT Masjid Jamek Kuala Lumpur pagi semalam, ahli-ahli Angkatan Muda parti itu tanpa rasa bersalah dan bimbang, malah seolah-olah mahu mencabar kuasa undang-undang terus menyebar dakyah terhadap Felda.

Tetapi kali ini pengendali Suara Keadilan 'membuang' (mentiadakan) perkataan 'Suara' pada surat berita parti itu. Sebaliknya sekadar meletakkan 'Keadilan' sahaja pada nama akhbar. Suratberita itu pula tidak di catat nama atau alamat percetakan.

Ini adalah helah terbaru PKR untuk mengambil kesempatan keatas Akta Penerbitan Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984. Mengikut akta itu, penerbitan yang dikeluarkan bagi kali pertama tidak memerlukan permit kecuali 'penerbitan atas tajuk akhbar yang sama secara berkala'. Isi akhbar Keadilan itu tetap sama sebelum ini - penuh provokasi dan fitnah dilemparkan terhadap Felda.

Permit Suara Keadilan sebelum initidak diperbaharui setelah Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al Quran KDN tidak menerima sebarang penjelasan daripada pihak penerbitan akhbar terbabit berhubung penyiaran artikel bertajuk Felda Bangkrap. Kenyataan yang di keluarkan itu bukan sahaja berbentuk fitnah dan pembohongan malah bertujuan menjejaskan kepercayaan peneroka terhadap kredibiliti Felda.

Tindakan mengeluarkan artikel itu juga dilihat sebagai kecenderungan pihak tertentu untuk menyerang institusi yang ada kaitan dengan orang melayu dan membina kebencian rakyat terhadap Felda. Sebelum inipun, akhbar Suara Keadilan turut memfitnah Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dengan menyiarkan artikel bahawa Zambry di halang memasuki Amerika Syarikat. Ia kononnya kerana nama Menteri Besar itu tersenarai dalam pengkalan data pengganas antarabangsa. Bagaimanapun lidah rasmi PKR itu memohon maaf kepada Zambry yang di nyatakan dalam edisi terbaru akhbar tersebut keluaran bertarikh 30 Mac hingga 6 April.

Sebelumnya pada 25 Febuari lalu, Zambry bertindak memfailkan saman RM100 juta terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga lagi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Beliau mengambil keputusan tersebut setelah akhbar berkenaan yang diberi peluang memohon maaf, enggan berbuat demikian.

Apa yang ketara semalam, laporan-laporan tidak berasas Suara Keadilan kini 'berselindung' pula disebalik akhbar Keadilan yang diedarkan di Stesyen LRT Masjid Jamek. Jelaslah ia perlu dikekang menerusi tindakan undang-undang.

Keputusan kerajaan meneruskan saman RM200 juta keatas Suara Keadilan adalah jalan terbaik menghentikan fitnah dan dakyah PKR. Felda perlu terus dipertahankan sebagai organisasi yang telah banyak berjasa dan tidak boleh tunduk kepada tuduhan pihak yang tidak bertanggungjawab menyatakannya bangkrap. Felda kini mempunyai aset wang tunai kira-kira RM1.3 Billion. Dakwaan kononnya ia bangkrap adalah sesuatu yang menghairankan.

No comments:

Post a Comment