FAKTA 1 : FELDA TELAH MEMBAYAR CUKAI KEPADA
LHDN SEBANYAK RM314.96 JUTA (2004), RM205.99 JUTA
(2005), RM151.94 JUTA (2006), RM186.55 JUTA (2007)
DAN RM443.74 JUTA (2008)

FAKTA 2 : FELDA TELAH MEMBAYAR ZAKAT PERNIAGAAN
SEBANYAK RM5.78 JUTA (2005), RM6.62 JUTA (2006),
RM10.08 JUTA (2007), RM12.77 JUTA (2008) DAN
RM14.92 JUTA (2009)

FAKTA 3 : PENDAPATAN FELDA BUKANLAH DARI PENEROKA
TETAPI DARI 3 SUMBER UTAMA IAITU LADANG TANPA
PENEROKA YG DIURUS SECARA KOMERSIAL, PELABURAN
DAN SUMBER DALAMAN.

FAKTA 4 : FELDA MEMBELANJAKAN UNTUK
PENEROKA SEJUMLAH RM588 JUTA (2007), RM516 JUTA
(2008) DAN RM474 JUTA (2009). INI TIDAK TERMASUK
BELANJA MENGURUS DAN KEMUDAHAN WARGA PENEROKA.Ingin ku bawa segenggam tanah,
Tanda hatiku berpahat di sanubari,
Usah gentar dengan fitnah,
Andai kita insan yang berbudi.

Pohon sawit berdiri megah,
Takkan tunduk menyembah bumi,
Kukuhnya tunjang tanda ukhuwah,
Itu maknanya peneroka bersatu hati.


TAZKIRAH - AKIBAT SUKA BERBOHONG DALAM CERAMAH

Abul Fath
Muhammad bin Muhammad bin Ali al-Harimi (tahun 514 h) merupakan seorang pemberi kuliah, nasihat dan tazkirah yang sangat sedap penyampaiannya. Namun banyak yang disampaikan itu perkara yang salah dan bohong. Ketika dia hampir mati, dia telah mengerang kesakitan yang amat sangat. Lalu ada yang berkata kepadanya “Berjumpa Allah memang amat sukar.” Lalu as-Safdi berkata:

لا سيما قادم يكذب على الله تعالى وعلى جبريل

“Lebih-lebih lagi orang yang berjumpa Allah itu berbohong atas nama Allah dan Jibril as.”

Ulasan:
Bentuk2 pembohongan yang biasa dalam tazkirah dan kuliah agama yang amat berleluluasa sekarang adalah:
1. Mengeluar hukum sendiri .
2. Berkata dosa dan pahala tanpa dari sumber ulama muktabar.(contohnya dlm surat kabar, ada ustaz kata dosa besar pegang babi)
3. Mentafsirkan ayat atau hadis ikut kefahaman sendiri tanpa merujuk tafsiran ulama muktabar.
4. Menukilkan hukum dengan syak. (cthnya saya rasa, agaknya boleh kot)
5. Menyatakan pandangan agama dalam semua aspek mengikut fikiran sendiri.

Tuesday, August 31, 2010

Tahniah Kepada Blog Generation Cyber

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada blog Generation Cyber kerana telah menjelaskan tentang "Dasar Pemberhentian Pengambilan Peneroka dan Sejarah Kewujudan Felda Plantation" dengan begitu jelas dan mudah difahami. Kemunculan lebih banyak blog yang boleh menjadi panduan kepada peneroka dan Generasi Muda Felda sangat dialu-alukan. Ikuti blog beliau di http://generationcyber.blogspot.com/.

Selamat Berblogging...

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-53

Saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke 53 kepada semua pembaca, peneroka dan seluruh rakyat Malaysia. Bersama-samalah kita berdoa semoga negara Malaysia akan dilindungi Allah daripada pembelot-pembelot yang menggunakan agama untuk kepentingan politik murahan mereka. Semoga Allah juga memberikan hidayah kepada mereka semua ini.Salam Merdeka Dari Saya

Anak Jati Felda

Monday, August 30, 2010

Wahai Peguam 'Pakar Menyaman', Harap Dapat Bantu Rakyat Kelantan

Dua hari lepas, saya telah berjumpa dengan rakan-rakan dari Generasi Muda Felda yang berasal dari Kelantan. Di dalam pertemuan tersebut, ibu bapa mereka yang merupakan peneroka Felda ada bersama. Diantara tajuk perbualan kami ialah mengenai kes kemenangan saman terhadap Felda sebanyak RM11 juta. Menurut ibu bapa rakan-rakan saya itu, isu ini begitu hebat di bincangkan dikalangan peneroka kini.

Memandangkan kejayaan peguam ini, ibu bapa rakan saya menimbulkan satu isu yang lain iaitu masalah bekalan air kotor yang dihadapi oleh rakyat Kelantan. Menurut mereka, sudah lebih dari 10 tahun, mereka masih belum dapat air yang bersih. Ada di sesetengah kawasan di Kelantan juga yang masih belum menerima bekalan air malah penduduk di kawasan tersebut terpaksa menggunakan air dari telaga serta dari sumber-sumber lain.

Menurut mereka, rakyat Kelantan sudah terlalu lama tertipu dengan Kerajaan Negeri yang menjanjikan mereka air yang bersih namun, janji tinggal janji. Oleh itu, mereka menyeru kepada peguam-peguam pakar yang kerjanya pakar dalam menyaman institusi kerajaan supaya dapat membantu rakyat Kelantan dengan menyaman Kerajaan Negeri Kelantan.

Nama-nama peguam hebat seperti Wan Rohaimi, Mazlan Aliman, S. Sivarasa, Latheefa Koya, N. Surendran dan semua peguam-peguam Pakatan Pembangkang disebut supaya dapat membantu Rakyat Kelantan. Peguam-peguam ini tidak patut pilih kasih kerana keadilan seperti yang mereka selalu laungkan, mestilah ditegakkan.

Mereka juga mencabar peguam-peguam 'hebat' ini supaya berani kerana benar.... Kata mereka "JOM MARI KELATE...KITO SAME KERAJAAN KELATE PULOK".

Sunday, August 29, 2010

Tasaufkan Diri Anda Dahulu Wahai Penyokong PAS

Sungguh menarik membaca satu artikel di dalam satu laman portal Pro PAS. Di dalam artikel tersebut, penulis telah membuat tuduhan yang tidak berasas dan melemparkan fitnah kepada Pengerusi Felda. Tidakkah beliau sedar bahawa dalam Islam itu, fitnah amatlah besar dosanya?

Saya betul-betul sedih kerana di dalam Bulan Ramadhan yang mulia ini, beliau tidak dapat memperbaiki nafsu amarah yang begitu membara dalam dirinya. Kita lihat apa yang beliau tulis di dalam laman portal tersebut :

Melihat kepada kenyataan Pengerusi FELDA yang berkelulusan Tasawuf Dr Yusof Nor yang "masih tidak mengaku" penipuan FELDA terhadap peneroka FELDA Kemahang 3 menampakkan jelas kepada kita wajah sebenar perangai buruk kepimpinan UMNO iaitu tidak mengaku "jahat"walaupun sebenarnya memang jelas kejahatannya terhadap bangsa sendiri.

Kali ini menuding pula kepada firma guaman yang mewakili FELDA atas kekalahan mereka melawan saman Kaum Tani FELDA Kemahang 3.

Tiada langsung ucapan maaf atas penipuan dan kezaliman selama belasan tahun menipu peneroka.
Mungkin Yusof Nor boleh juga mengungkap kalimat pelepas diri yang menjadi "kenyataan rasmi" pemimpin UMNO jika tersepit iaitu, "Ketika itu saya belum lagi jadi Pengerusi FELDA, tanyalah pengerusi sebelum saya".
Adakah dalam diri Yusof Nor sudah tiada lagi nilai-nilai"tasawuf" yang pernah melayakkan dirinya dapat Phd ? Atau beliau masih berbangga dengan pendapatan hampir RM2juta setahun hasil keringat peluh peneroka yang tentu tidak sama nilai harga peneroka yang dinilaikan oleh PMNajib sekitar RM350 setahun?


Untuk makluman penulis, Pengerusi Felda telahpun menafikan pendapatan beliau yang begitu tinggi seperti di katakan oleh Sivarasa. Kebetulan, saya juga ada bertanya dengan beliau sendiri di salah satu Majlis Berbuka Puasa.

Fitnah penulis juga tidak habis di situ kerana Felda tidak perlu minta maaf dengan peneroka. Felda tidak pernah bertindak zalim kepada peneroka tapi segelintir peneroka yang dipengaruhi pembangkang inilah yang bertindak zalim kepada peneroka-peneroka lain. Disebabkan segelintir peneroka ini, Felda boleh hancur musnah.

Sekali lagi kita mesti faham bahawa "FELDA KALAH BUKAN KERANA ZALIM TAPI HANYA DISEBABKAN KESILAPAN TEKNIKAL DIATAS KETIDAKHADIRAN PEGUAM SEMASA KES DIDENGAR DI MAHKAMAH TINGGI KOTA BHARU".

Pada pandangan saya, penulis tersebut mestilah bertaubat dan seterusnya meminta maaf kepada Pengerusi Felda kerana telah memfitnah. Semoga Allah mengampunimu wahai penulis...

Thursday, August 26, 2010

Peguam "Bernasib Baik" Joli Sakan Pada Hari Raya Tahun Ini

Keputusan Mahkamah Rayuan yang menetapkan Felda membayar RM 11 juta kepada peneroka haruslah di terima dengan hati yang terbuka. Walaubagaimanapun keputusan ini juga haruslah di ambil iktibar oleh Pengurusan Felda supaya kesilapan teknikal tidak akan berulang lagi.

Berikut adalah keputusan Mahkamah Rayuan :

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sherif, yang mengetuai panel tiga hakim, menolak permohonan Felda berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengetepikan permohonan Felda membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kota Baru supaya agensi itu membayar RM7.8 juta ganti rugi dan faedah kepada peneroka-peneroka itu.

Panel hakim, yang turut terdiri Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Seri Md Raus Sharif, mendapati mahkamah itu tidak dapat membenarkan permohonan itu kerana ia tidak mempunyai bidang kuasa menyemak semula keputusan awalnya. Mahkamah juga memerintahkan Felda membayar kos perundangan sebanyak RM20,000.

Mahkamah Tinggi Kota Baru memerintahkan Felda membayar RM7.8 juta bersama faedah kepada peneroka-peneroka itu setelah peguam agensi itu gagal hadir di mahkamah semasa saman itu didengar, dan mahkamah membuat keputusan memihak kepada peneroka selepas mendengar keterangan saksi-saksi mereka.

(Dipetik dari Malaysian Insider)

Kalau diikutkan dari keputusan ini, sebenarnya peneroka yang menang dalam kes saman terhadap Felda hanyalah bernasib baik. Saya yakin, peneroka-peneroka lain yang menyaman Felda pada masa akan datang tidak akan bernasib baik seperti peneroka Kemahang ini. Apapun tahniah saya ucapkan kepada peguam-peguam peneroka ini kerana Hari Raya tahun ni boleh berjoli sakan. Mana taknya, kalau 30% dari RM 11 juta.....Fuuuhhhh Banyak tu...

Wednesday, August 25, 2010

Felda Terus Unggul Dalam Pembangunan Dunia Dan Akhirat

Memandangkan terlalu banyak fitnah-fitnah yang dilemparkan terhadap Felda, saya ingin menyingkap sekali lagi, apa yang telah dilakukan oleh Felda kepada peneroka dan Generasi muda di Tanah Rancangan seluruh negara. Berikut adalah antara apa yang telah dilaksanakan oleh Felda, malah banyak lagi aktiviti serta program yang telah dilakukan oleh Felda untuk peneroka dan generasi muda Felda.

A) Kepada Peneroka

1) Menyediakan pemberian bantuan RM10,000 sebuah rumah untuk membaiki rumah peneroka yang daif dan menyediakan pinjaman hingga RM40,000 untuk membaiki dan membesarkan rumah peneroka biasa.

2) Memberi pinjaman RM10,000 untuk miliki saham koperasi Permodalan Felda (KPF) dengan bayaran melalui pemotongan keuntungan dividen.

3) Mengadakan skim insuran berkelompok berkonsepkan syariah dengan premium tahunan RM9 juta di tanggung sepenuhnya oleh Felda.

4) Pemberian bonus insentif produktiviti berjumlah RM 144.44 juta kepada 84,581 peneroka di seluruh Malaysia.

5) Mengadakan Dana Skim Insentif Usahawan Felda sebanyak RM100 juta, skim pinjaman tanpa penjamin dan cagaran kepada peneroka yang ingin menjadi usahawan.B) Kepada Generasi Muda

1) Membina 15 buah Kompleks Sukan Komuniti (KSK) dan akan membina KSK ke semua 40 gagasan Felda.

2) Pemberian RM1,000 untuk setiap 317 persatuan belia di Rancangan dengan peruntukan RM317,000 setahun.

3) Memperuntukkan kira-kira RM110 juta bagi program Latihan Kemahiran kepada 20,000 belia generasi baru.

4) Memperuntukkan dana RM3.2 juta bagi membina 18 buah gelanggang futsal, Akedemi bolasepak.


C) Kepada Pelajar Sekolah dan Universiti

1) Memulakan Skim Tuisyen Felda di 100 buah sekolah menengah dan 270 buah sekolah rendahbermula dari tahun 2006.

2) Membina MRSM Felda di Trolak dengan pelajar seramai 1,050 orang dan 80% pelajar mestilah dari anak peneroka.

3) Memperuntukkan RM 9.5 juta kepada 19 pelajar cemerlang SPM bagi melanjutkan pengajian di universiti terkemuka di Australia.

4) Menubuhkan Pusat Latihan Anak Permata Negara di beberapa kawasan Felda (untuk anak 5 tahun ke bawah).

5) Membaiki dan menaiktaraf 265 buah sekolah agama (dari RM100 ribu hingga RM200 ribu sebuah) dengan jumlah keseluruhan 33.2 juta.

6) Memperuntukkan RM221 juta pada tahun 2008 untuk meningkatkan kualiti pendidikan anak-anak peneroka bermula dari peringkat menengah hinggalah ke peringkat universiti tempatan dan luar negara.


D) Kepada Masjid

1) Membaiki dan menaiktaraf 245 buah masjid (RM50 ribu sebuah) di seluruh Felda dengan kos 12.3 juta dan memberi sebuah komputer untuk setiap masjid.


E)Memperbaiki Dan Menaiktaraf Infrastruktur

1) Membantu kerajaan Negeri Sembilan dan Melaka menyelesaikan masalah air di kawasan Rancangan dengan peruntukan lebih RM10 juta.

Bersamalah kita menolak segala gangguan-gangguan yang cuba ditimbulkan oleh pembangkang ditanah-tanah rancangan Felda sekarang ini.

Warga Peneroka Sekelian... Ingatlah


Warga peneroka sekelian, ingatlah jasa-jasa Felda pada kita semua... Apa lagi yang kita hendakkan? Jangan bila semuanya dah tergadai, baru kita hendak menyesal. FIKIRKANLAH...


Dari tiada tanah - dah ada tanah
Dari tiada ladang - dah ada ladang
Dari tiada geran - dah ada geran
Dari tiada rumah - dah ada rumah
Dari tiada kemudahan - dah ada kemudahan
Dari tiada duit - dah ada duit
Dari tiada kenderaan - dah ada kenderaan
Dari tiada pendidikan - dan ada pendidikan


Monday, August 23, 2010

Warga Felda Mesti Bersedia Dengan Serangan Pakatan Pembohong


Serangan-demi serangan telah diatur oleh parti politik dari Pakatan Rakyat kepada Felda. Namun sebenarnya, gelaran yang paling sesuai untuk memanggil mereka ini ialah Pakatan Pembohong. Satu demi satu telah dipersoalkan seolah-olah apa saja yang telah dilakukan oleh Felda semuanya tidak betul.

Sebagai anak seorang peneroka, saya mengikuti setiap perkembangan apa yang berlaku terhadap Felda. Semua peneroka dan generasi muda Felda patut berbangga dengan apa yang Felda telah laksana dan sumbang kepada peneroka semua namun dengan kehadiran beberapa kerat 'orang luar' yang hanya ingin mengambil kesempatan untuk merosakkan pemikiran peneroka amatlah membimbangkan.

Pihak yang dikatakan pembela peneroka ini sebenarnya adalah pembelot. Percayalah, peneroka semua akan ditinggalkan selepas mereka memperolehi apa yang mereka inginkan. Kita lihat sahaja apa yang berlaku di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Pembohong ini. Realitinya, apa yang berlaku di negeri yang ditadbir oleh mereka amatlah teruk dan kelam kabut.

1) Selangor - pentadbiran yang penuh dengan kontroversi
a) menawarkan membuka kawasan baru serta membesarkan kilang arak
b) perompakan pasir yang berleluasa
c) pusat pelacuran yang tumbuh macam cendawan selepas hujan
d) pertumbuhan rumah ibadah bukan Islam yang tidak terkawal
e) bersetuju dengan cadangan menghapuskan kuota bumiputra
f) menggunakan logo 'kominis' di kepala surat rasmi Kerajaan Selangor
g) pentadbiran anak syarikat milik Kerajaan Negeri yang boleh dipersoalkan

2) Pulau Pinang
a) penghapusan penempatan orang melayu secara halus dan sistematik
b) peningkatan pusat pelacuran dan aktiviti tidak sihat

3) KelantanItalic
a) sampai sekarang air kotor
b) pembalakan yang tidak terkawal

Apa yang saya nyatakan diatas hanyalah sebahagian sahaja, malah banyak lagi perkara-perkara yang boleh dipersoalkan. Kalaulah mereka betul-betul pejuang rakyat, mengapa mereka tidak membetulkan kesalahan yang dilakukan oleh rakan-rakan mereka dulu bak kata pepatah semut seberang laut nampak, tapi gajah depan mata buat-buat tak tahu sahaja? Kalau kita nak cari kesalahan orang, macam-macam kita boleh cari.

Saya percaya dengan serangan yang berlaku terhadap Felda sejak kebelakangan ini , sedikit sebanyak menyentap perasaan warga Felda yang bertungkus lumus bekerja untuk membangun serta memperbaiki sistem yang sedia ada supaya lebih berjaya. Saya harap, warga Felda semua akan meneruskan perjuangan dan teruskan membantu peneroka dan kami, Generasi muda Felda.

Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang benar... Amin


Thursday, August 19, 2010

Pengerusi Felda Menafikan Dakwaan Pembangkang

Semalam, Pengerusi Felda Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor telah menafikan secara rasmi bahawa pendapatannya adalah rendah dan tidak seperti yang digembur-gemburkan oleh Naib Presiden Keadilan merangkap 'Peguam Penipu Peneroka Felda' iaitu gaji dan elaun Pengerusi Felda ialah RM2 juta. Penafian ini adalah sama dengan apa yang telah beliau maklumkan pada saya ketika bertemu di Majlis Berbuka Puasa tidak berapa lama dulu.

Oleh itu jelas sekali pembangkang ini hanya mempunyai agenda Mencari Salah Orang. Mungkin stesyen-stesyen tv di Malaysia ini boleh buat satu program realiti baru yang berjudul "MENCARI SALAH ORANG". Tentu program realiti ini akan digemari oleh pemimpin dan penyokong pembangkang.
Bagi mereka yang membuat dakwaan dan fitnah kepada Tan Sri Pengerusi, KAMI TUNTUT SUPAYA MEREKA MEMOHON MAAF SECARA TERBUKA.

Tuesday, August 17, 2010

Felda Mesti Waspada, Serangan Masih Belum Habis Lagi

Semalam, tercatatlah sejarah baru apabila Felda buat kali pertama telah menyaman Suara Keadilan dan mereka yang terlibat didalam fitnah-fitnah yang di lemparkan. Namun harus kita ingat, bahawa mereka ini tidak akan berhenti disini sahaja. PKR baru sahaja memasarkan akhbar tabloid mereka yang terbaru iaitu Metro Keadilan. Sudah pasti apa yang terkandung didalam ini mempunyai berita-berita yang TIDAK TEPAT.

Walaupun banyak perkara baik yang telah dibuat Felda untuk peneroka, semuanya tidak penting. Bagi mereka Felda mesti di malukan dengan apa cara sekalipun. Fokus yang diletakkan oleh pembangkang kepada Felda kali ini agak luar biasa. Semua pun faham apa tujuan maksud pihak-pihak ini kerana yang penting mereka mahu menang pada Pilihanraya ke 13 nanti. Biarlah negara dan agensi Kerajaan hancur, asalkan hasrat mereka tercapai.

Semalam, berita-berita baru yang TIDAK TEPAT dimainkan lagi oleh pembangkang. Antaranya:

1) Dakwaan pemberian duit raya sebanyak RM350 dan RM150 adalah duit peneroka sendiri
2) Pinjaman dari KWSP sebanyak RM 3 billion

Insyallah saya akan sentuh dakwaan-dakwaan ini pada posting saya yang akan datang. Saya menyeru kepada semua warga Felda, Peneroka dan Generasi Muda untuk bangun bersama saya menentang kejahatan yang sedang ditimbulkan ini.

Sunday, August 15, 2010

Peguam Pembangkang Yang Menipu Peneroka Felda Dah Ketar Lutut

Nak tergelak saya membaca laporan dari portal berita pembangkang yang memberitahu Felda tidak boleh menyaman Suara Keadilan. Eh... takkan dah takut kot? Bila mereka fitnah Kerajaan dan agensinya teruk-teruk tak apa, tapi bila akhbar mereka nak kena saman, kata tak boleh dan tak beretika pulak.

Sepatutnya, mereka kena faham bahawa mereka (Suara Keadilan) sepatutnya lebih bertanggungjawab bila melaporkan apa-apa berita sebelum ia dikeluarkan. Yang menariknya lagi, memandangkan dalam bulan Ramadhan ini, hal-hal fitnah telah diserahkan kepada mereka yang bukan Islam untuk melaksanakannya. Namun ada juga yang tak sedar diri dan berada didalam kelompok orang bukan Islam tersebut.

Maka dengan itu, Naib Presiden PKR S Sivarasa membuat fitnah terhadap Tan Sri Mohd Yusof Nor dengan dakwaan bahawa Tan Sri menerima gaji dan elaun dari Felda sebanyak RM2 juta setahun. Entahlah... kadang-kadang nak kata bodoh, dia tu peguam tapi ada akal tak nak digunakan. Tahukah dia, berapa gaji seorang Perdana Menteri? Saya rasa, kalau banyak itulah pendapatan Tan Sri, sudah tentu Dato' Seri Najib pun nak jadi Pengerusi Felda. Lebih baik Dato' Seri Najib jaga Felda je dari penat-penat mentadbir negara.

Fikirkanlah... Apapun siaplah Suara Keadilan esok... Pandai Fitnah, Pandailah Tanggung...


Pengerusi Felda Seorang Pejuang Felda

Didalam satu majlis berbuka puasa semalam, saya bersyukur kerana telah tersempak dengan Pengerusi Felda iaitu Tan Sri Dr Mohd Yusof Nor. Tanpa rasa malu, saya telah memperkenalkan diri kepada beliau sebagai salah seorang generasi muda Felda. Beliau yang sentiasa tersenyum dan merendah diri telah menyambut salam saya seperti sudah lama mengenali antara satu sama lain. Beliau telah menjemput saya berbual-bual di mejanya.

Walaupun beliau pernah memegang jawatan sebagai menteri penuh, beliau lansung tidak sombong. Beliau boleh dikatakan sebagai 'Orang politik tapi tidak gila politik'. Menurutnya, tanggungjawab yang diamanahkan sebagai Pengerusi Felda telah dijalankan oleh beliau dengan sebaik yang mungkin. Sepanjang beliau memegang jawatan ini, macam-macam fitnah telah beliau terima tapi sebagai seorang Islam, beliau hanya berserah kepada Allah. Katanya, 'Lambat laun Yang Benar akan mengatasi Yang Bathil'.

Kesempatan pada pertemuan ini saya gunakan dengan sebaik yang mungkin bertanya isu-isu Felda serta tuduhan liar yang dilemparkan kepada beliau. Dengan senyum dan rendah diri, beliau menjelaskan kepada saya satu persatu. Antara yang di jelaskan adalah seperti berikut :-

1) Saman Peneroka Terhadap Felda - maklumat yang digunakan oleh peneroka dalam menyaman Felda adalah tidak tepat. Felda mempunyai rekod dan dokumen lengkap berkaitan perkara ini dan akan ditunjukkan kepada mahkamah apabila perbicaraan bermula nanti. Ianya lebih kepada isu politik yang cuba ditimbulkan oleh pembangkang untuk memecahbelahkan peneroka.
2) Felda juga tidak bangkrap sebagaimana yang didakwa oleh pembangkang. Satu saman kepada akhbar Suara Keadilan juga sedang disiapkan. Ini mengesahkan maklumat saya berkenaan saman kepada akhbar Suara Keadilan esok.
3) Gaji Pengerusi yang tinggi - maklumat ini juga tidak tepat kerana gaji Pengerusi adalah jauh lebih rendah dari Pengarah Besar dan CEO Felda. Walaupun sebagai Pengerusi yang tidak perlu ke pejabat hari-hari, namun beliau telah memberikan komitmen ke pejabat dari pagi hingga ke petang. Beliau juga jarang mengambil cuti malah lebih suka untuk turun ke program-program bersama peneroka dan masyarakat. Beliau menjadikan tugas ini sebagai satu ibadah.
4) Bangunan Felda - ianya bukanlah satu pembaziran malah menunjukkan kejayaan Felda sebagai agensi Kerajaan yang berjaya di dalam dan luar negara. Kini harga hartanah di situ telah meningkat berlipat kali ganda dan semuanya adalah untuk generasi Felda yang akan datang untuk menguruskannya.
Sebelum kami bersalam dan berpisah, beliau telah berpesan kepada saya,

" Jadikan politik itu sebagai perjuangan dan ibadah. Jangan sekali-kali kita menggadai prinsip dan maruah hingga kita jadikan politik itu tempat untuk mencari makan. Cakap sedap tapi yang sebenarnya kita menipu. "


Saturday, August 14, 2010

Berita Terkini : Suara Keadilan.... Tunggulah Nasib Kamu Isnin Ini

Saya baru sahaja dimaklumkan oleh rakan-rakan, bahawa Suara Keadilan akan menerima nasib mereka Isnin ini. Kalaulah betul apa yang di maklumkan oleh rakan saya itu, maknanya Suara Keadilan yang selama ini suka memfitnah, bolehlah mempersiapkan diri untuk mempertahankan diri.

Peristiwa bersejarah tersebut akan berlaku di Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur pada jam 2.30 petang. Saya sangat teruja kerana peristiwa ini berlaku di bulan Ramadhan kerana Felda tidak akan berbohong dalam bulan yang mulia ini. Secara simboliknya Felda ingin memaklumkan kepada semua peneroka dan rakyat Malaysia bahawa FELDA TIDAK BANGKRAP.

Kita tunggu Isnin ini 16 Ogos 2010 jam 2.30 petang.

Alhamdulillah... Terima Kasih Perdana Menteri

Saya bersama rakan-rakan seangkatan dari Generasi Muda Felda ingin mengucapkan Alhamdulillah serta berterima kasih kepada YAB Perdana Menteri dan Felda kerana telah memberi duit raya kepada semua peneroka. Walaupun jumlahnya RM350 seorang, namun sekurang-kurangnya ia dapat membantu keluarga peneroka.

Saya percaya bahawa peneroka yang menyaman Felda pun akan menerima duit raya ini. Saya doakan semoga peneroka tersebut bersyukur dan bertaubat kepada Allah. Saya percaya mereka juga sukabila mendapat duit ni.

Oh ya, DUIT PEGUAM DAH BAYAR KE BELUM?

Friday, August 13, 2010

Kes Saman Felda - Siapa Yang Untung?

Cerita berkaitan saman Felda kini semakin menarik. Saya ingatkan, peguam-peguam yang mewakili mereka ini betul-betul ikhlas untuk memperjuangkan nasib peneroka, tetapi sangkaan saya meleset. Rupanya peuam ini telah meletakkan banyak syarat kepada peneroka. Lihat foto...


Kesian peneroka-peneroka yang dipergunakan ini,

1) kena bayar kos guaman minimum RM500 seorang (hangus)
2) kalau nak tarik diri kena bayar RM5,000 seorang

Patutlah peguam ni bersungguh-sungguh sangat nak mewakili peneroka.

1) kalau kalah, dapat RM500 seorang x 766 peneroka
2) kalau menang dapat 30% komisyen lagi dari tuntutan yang diperolehi

Agaknya, lepas ni peguam ni akan 'pusing satu Malaysia' cari peneroka yang nak saman Felda. Wahai peneroka sekelian, maka sesungguhnya anda in sedang diperkudakan... TANYALAH : SIAPA YANG UNTUNG?

Thursday, August 12, 2010

Peneroka Yang Saman Felda Kena Bayar RM500 Seorang?


Wah... Cukup terkejut saya bila mendapat tahu bahawa setiap peneroka kena membayar RM500 seorang kepada peguam yang mewakili mereka. Kalaulah betul apa yang di beritahu oleh kawan saya itu, maka kenyanglah peguam yang mewakili mereka ini.

Mana tidaknya, kalau RM500 x 766 peneroka maka peguam akan dapat RM383,000.00. Ini adalah satu jumlah duit yang banyak. Untung peguam ni... agaknya lepas ni boleh cari kumpulan lain pulak yang nak saman agensi-agensi kerajaan yang lain.

Tunggu posting saya yang akan datang .... Lebih hangat!!!

Tuesday, August 10, 2010

Peneroka Diperkuda : Gelombang Kedua Menyerang Felda Bermula


Sedih saya mendapat tahu yang terdapat peneroka yang menyaman Felda sebanyak 200 juta semalam. Apa yang dapat kita perhatikan bahawa peneroka ini telah diperkudakan oleh Pakatan Pembangkang.

Saya sedang menyiasat mengenai dakwaan yang telah dilakukan oleh peneroka ini, tapi apa yang pasti, peneroka ini telah diperguna untuk mencemarkan organisasi yang berkaitan dengan Kerajaan. Yang sedihnya, hanya yang buruk di hebahkan.... Mengapa tidak dihebahkan benda yang baik juga?

Kalau benar-benar peneroka ini ikhlas, mengapakan tidak menggunakan peguam yang neutral malah menggunakan khidmat peguam yang memang sah adalah PEMBANGKANG yang ingin menjatuhkan Kerajaan. Kalau menggunakan peguam ini, memang pasti hanya yang buruk akan digunakan tapi yang baik akan diselindung. Lihat di bawah siapakan peguam yang dilantik :-

1) R. Sivarasa (Naib Presiden PKR)
2) Latheefa Koya (PKR)
3) T.Kumar

malah yang turut hadir adalah :-

1) Mazlan Aliman (AJK PAS Pusat)
2) Zulkefly Mohamed Omar (Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan)
3) Abdul Rahman Ramli (Ketua PAS Jempol)
4) Sabaruddin Mohd Yassim (Setiausaha PKR Negeri Sembilan)

Ramai lagi yang hadir memang jelas menyokong parti pembangkang. Dari apa yang dapat kita lihat, segelintir peneroka yang berkiblatkan Parti Pembangkang memang sengaja mencari jalan untuk melunturkan kepercayaan rakyat terhadap institusi Kerajaan.

Tanyalah soalan ini :

Sanggupkah kita membiarkan perkara ini berterusan berlaku?
Sanggupkah kita membenarkan Parti Pembangkang ini merosakkan Felda yang telah banyak menabur jasa dan bakti kepada kita?

Fikirkanlah....

Sunday, August 8, 2010

Pak, Bagi Kami Jadi Peneroka, Bisa Ngak?

Sejak seminggu saya agak sibuk dengan beban kerja yang perlu disiapkan sebelum bermulanya Ramadhan. Saya telah ke Sabah dan salah satu tugas saya ialah melawat beberapa ladang di sana. Ada beberapa peristiwa yang menarik semasa dalam lawatan yang ingin saya kongsi bersama. Semoga dengan kisah yang ringkas ini, peneroka Felda yang telah banyak terpengaruh dengan pihak-pihak yang ingin menghancurkan Felda, SEDAR betapa beruntungnya mereka.

Semasa waktu rehat, saya telah mengambil kesempatan untuk bersembang dengan pekerja-pekerja ladang dari Indonesia. Mereka telah memulakan perbualan dan saya ringkaskan disini apa yang mereka perkatakan :

1) Kerajaan Malaysia bagus kerana menjaga kebajikan dan kesejahteraan rakyatnya. Contohnya Kerajaan Malaysia bagi tanah kepada rakyatnya untuk diusahakan. Di negara mereka, tidak ada yang seperti ini.

2) Kerajaan Malaysia melalui agensinya telah membantu peneroka dari mula masuk hutan hingga berjaya mengusahakan ladang tersebut. Kalau ada masalah, mereka di beri panduan dan nasihat oleh agensi Kerajaan yang berkaitan.

3) Bantuan dan pinjaman di beri supaya peneroka berjaya.

4) Disamping itu, anak-anak peneroka di bela dan di bantu dengan pendidikan. Ini sudah banyak meringankan beban kepada peneroka.

5) Banyak bantuan-bantuan lain yang diberi untuk meningkatkan pendapatan sampingan kepada peneroka.

Saya telah berkongsi cerita dengan mereka bahawa sekarang ini sudah ada sebilangan kecil peneroka yang di pengaruhi politik jahat ingin memusnahkan agensi yang telah membantu mereka. Pihak ini sedang bertungkus lumus ingin mencemarkan usaha Kerajaan dan agensinya. Mereka mengelengkan kepala dan ketawa...

Kesimpulannya, ini adalah kata-kata dari mereka :

1) PENEROKA ITU TIDAK BERSYUKUR DENGAN APA YANG MEREKA ADA
2) APA YANG MEREKA PEROLEHI TIDAK AKAN DAPAT DI NEGARA LAIN SEPERTI INDONESIA
3) PAK, KALAU ORANG ITU UDAH NGAK MAHU JADI PENEROKA, BAGI KAMI SAJA YANG GANTI MEREKA, BISA NGAK PAK???

Terharu saya mendengar kata-kata mereka ini kerana orang luar sedar apa yang Kerajaan telah lakukan untuk peneroka tetapi segelintir peneroka tidak sedar dengan NIKMAT yang mereka ada malah mahu menghancurkannya.

MUHASABAHLAH...