FAKTA 1 : FELDA TELAH MEMBAYAR CUKAI KEPADA
LHDN SEBANYAK RM314.96 JUTA (2004), RM205.99 JUTA
(2005), RM151.94 JUTA (2006), RM186.55 JUTA (2007)
DAN RM443.74 JUTA (2008)

FAKTA 2 : FELDA TELAH MEMBAYAR ZAKAT PERNIAGAAN
SEBANYAK RM5.78 JUTA (2005), RM6.62 JUTA (2006),
RM10.08 JUTA (2007), RM12.77 JUTA (2008) DAN
RM14.92 JUTA (2009)

FAKTA 3 : PENDAPATAN FELDA BUKANLAH DARI PENEROKA
TETAPI DARI 3 SUMBER UTAMA IAITU LADANG TANPA
PENEROKA YG DIURUS SECARA KOMERSIAL, PELABURAN
DAN SUMBER DALAMAN.

FAKTA 4 : FELDA MEMBELANJAKAN UNTUK
PENEROKA SEJUMLAH RM588 JUTA (2007), RM516 JUTA
(2008) DAN RM474 JUTA (2009). INI TIDAK TERMASUK
BELANJA MENGURUS DAN KEMUDAHAN WARGA PENEROKA.Ingin ku bawa segenggam tanah,
Tanda hatiku berpahat di sanubari,
Usah gentar dengan fitnah,
Andai kita insan yang berbudi.

Pohon sawit berdiri megah,
Takkan tunduk menyembah bumi,
Kukuhnya tunjang tanda ukhuwah,
Itu maknanya peneroka bersatu hati.


TAZKIRAH - AKIBAT SUKA BERBOHONG DALAM CERAMAH

Abul Fath
Muhammad bin Muhammad bin Ali al-Harimi (tahun 514 h) merupakan seorang pemberi kuliah, nasihat dan tazkirah yang sangat sedap penyampaiannya. Namun banyak yang disampaikan itu perkara yang salah dan bohong. Ketika dia hampir mati, dia telah mengerang kesakitan yang amat sangat. Lalu ada yang berkata kepadanya “Berjumpa Allah memang amat sukar.” Lalu as-Safdi berkata:

لا سيما قادم يكذب على الله تعالى وعلى جبريل

“Lebih-lebih lagi orang yang berjumpa Allah itu berbohong atas nama Allah dan Jibril as.”

Ulasan:
Bentuk2 pembohongan yang biasa dalam tazkirah dan kuliah agama yang amat berleluluasa sekarang adalah:
1. Mengeluar hukum sendiri .
2. Berkata dosa dan pahala tanpa dari sumber ulama muktabar.(contohnya dlm surat kabar, ada ustaz kata dosa besar pegang babi)
3. Mentafsirkan ayat atau hadis ikut kefahaman sendiri tanpa merujuk tafsiran ulama muktabar.
4. Menukilkan hukum dengan syak. (cthnya saya rasa, agaknya boleh kot)
5. Menyatakan pandangan agama dalam semua aspek mengikut fikiran sendiri.

Friday, June 24, 2011

Usaha Jahat Pembangkang Terhadap Felda

Sekiranya kita kaji serangan terhadap Felda sejak beberapa tahun ini, kita dapat melihat usaha-usaha secara terancang telah dilakukan oleh pembangkang terutamanya PAS. Serangan ini di ketuai oleh Saudara Mazlan Aliman dan selepas beliau memperolehi undi tertinggi semasa pemilihan, sudah pasti semangat beliau akan lebih berkobar-kobar untuk melaksanakan tugas jahat ini.

AJF pasti, serangan terhadap Felda akan di pertingkatkan menjelang PRU ke 13 nanti. AJF akan mengupas di artikel akan datang berkaitan perkara ini... Baca artikel di Utusan Malaysia hari ini.

Cemar Felda untuk raih undi

KUALA LUMPUR 23 Jun - Cubaan pembangkang memecah-belahkan masyarakat peneroka tidak lebih daripada permainan politik bagi meraih undi sekali gus memecah kubu kuat Barisan Nasional (BN) di tanah-tanah rancangan Felda.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, usaha pembangkang itu akan menemui kegagalan kerana pelbagai dakwaan terhadap pengurusan Felda sebelum ini tidak berasas.

"Saya rasa pembangkang telah melakukan penganiayaan dan ketidakadilan kepada Felda apabila dituduh sebegitu kerana budinya (Felda) cukup besar terutama kepada golongan bumiputera.

"Felda telah membela nasib seramai 112,653 keluarga peneroka dan anak cucu mereka untuk keluar daripada cengkaman kemiskinan," katanya kepada Utusan Malaysia di pejabatnya di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Beliau ditanya mengenai pelbagai tohmahan dan usaha dilakukan pembangkang untuk mencemar nama baik, kemajuan serta kejayaan yang dicapai Felda sejak ditubuhkan 55 tahun lalu.

Menurut Najib, pembangkang sanggup melakukan apa sahaja termasuk mendakwa Felda bankrap sedangkan hakikatnya ia tuduhan palsu yang sengaja direka-reka untuk mendapat tempat dalam kalangan peneroka.

"Ini soal politik, kalau pembangkang gagal menghasut masyarakat Felda, mereka takut tidak dapat menguasai kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) atau kawasan Parlimen.

"Jadi, untuk menghakis sokongan terhadap BN, mereka akan lakukan pelbagai cara dengan menyerang Felda yang menjadi tunggak kekuatan BN selama ini," katanya.

Beliau berkata, kejayaan Felda pada masa depan bergantung kepada peneroka dan untuk meneruskan kelangsungannya, peneroka perlu mempertahankan organisasi pembangunan tanah paling berjaya di dunia itu.

Perdana Menteri turut menggesa supaya wakil rakyat BN di peringkat DUN dan Parlimen di kawasan Felda menjadi pembela kepada isu-isu yang cuba diputarbelitkan oleh pembangkang.

Dalam pada itu, beliau optimis dalam tempoh sembilan tahun menjelang 2020, Felda bukan lagi hanya membantu peneroka malah, menjadi entiti penting dalam menjana kekayaan negara.

No comments:

Post a Comment